p-TAFELmeer infoX
p-TAFEL X
prototype van een tafel
jaar2015
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote

p-TAFEL
prototype van een tafel
jaar2015
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote
tussenINmeer infoX
tussenIN X
het bouwen van 6 nieuwe woningen
jaar2016-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote

tussenIN
het bouwen van 6 nieuwe woningen
jaar2016-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote
p-huismeer infoX
p-huis X
het verbouwen van een rijwoning
jaar2013-2018
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoIndra Janda

p-huis
het verbouwen van een rijwoning
jaar2013-2018
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoIndra Janda
p-bank houtmeer infoX
p-bank hout X
zitbank in hout
jaar2017
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoTim Van de Velde, Atelier Janda Vanderghote

p-bank hout
zitbank in hout
jaar2017
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoTim Van de Velde, Atelier Janda Vanderghote
Tuinkamermeer infoX
Tuinkamer X
een binnenkoer hertekend in Smetlede
jaar2008-2010
statusopgeleverd
teamIndra Janda, Arthur De Roover (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde

Onherstelbare ruïnes herknippen met de schaar van vernieuwing. Zowel qua concept als met middelen en materialen. De vervallen oude boerenwoning wordt afgebroken. Bouwen van BUITENkamer met behoud van BINNENkoer-gevoel. Hergebruik van oude bestaande schuur tot relaxruimte.

Houtskelet met polycarbonaat bepalen zowel de snit als de mantel van de tuinkamer.
 Het resultaat is dat er een ‘patiogevoel’ ontstaat op de plattegrond van onze eigenste Belgische binnenkoer.
 Het tuinkamerskelet tekent – tijdens afwisselende zonnestanden – een perspectief van spanten op de transparante polycarbonaat -leien. Robuust en fragiel. Het geheel schittert. Binnen afwisselend koel in de zomer, in de winter behaaglijk door het serregevoel bij minieme zonnestraaltjes.
Buiten krijgt de binnenkoer – door het opentrekken van de hoeken – een frisse koelte.
 De vier windstreken trekken perspectieven naar binnen en naar buiten.

De monumentaliteit van de oude graanschuur wordt in zijn geheel behouden. Geen restauratie om de restauratie maar heroriëntatie. Binnen zijn de muren met witte kalei als een gebleekt stenen laken. Sauna, stortbad en toilet zitten ietwat verdoken achter een open dakhoge ruimte. Grote ramen trekken de binnenkoer binnenste buiten. De houtkachel staat als een uitroepteken torenhoog. Hier is vuur. Onder de kleine bijbouw zit twee meter diep de dompelput. Water, gefilterd door lava en planten, brengt een spiegelreflex binnen. Een energieke doop.

Het geheel geeft een eclectisch gevoel van verschillende huisjes. Oud en nieuw. De fotosynthese van het Belgisch dorpsgevoel.

PUBLICATIES

Architectuurboek Vlaanderen nr 10
Dwell
A+
Arkitekten
Detail
Nest
Wohnrevue
Yadokari
Weekend Knack
A vivre
Archdaily
dezeen
Tuinkamer
een binnenkoer hertekend in Smetlede
jaar2008-2010
statusopgeleverd
teamIndra Janda, Arthur De Roover (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde
meer info
HALVE MAANmeer infoX
HALVE MAAN X
het herinrichten van provinciaal
domein de halve maan
jaar2016
statuswedstrijdontwerp (niet weerhouden)
teamAtelier Janda Vanderghote, BUUR, SpeelsR

HALVE MAAN
het herinrichten van provinciaal
domein de halve maan
jaar2016
statuswedstrijdontwerp (niet weerhouden)
teamAtelier Janda Vanderghote, BUUR, SpeelsR
Gewoonmeer infoX
Gewoon X
het bouwen van een nieuwe woning
jaar2010
statusopgeleverd
teamIndra Janda i.s.m. Karolien Verstraeten & Nicolaes Devriendt, Arthur De Roover (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote

geWOON een huis.

Inplanting!

Een hoekperceel, aan 2 straten, tussen 2 woningen.

De inplanting beantwoordt zowel aan de contextuele randvoorwaarden als aan de oriëntatie.

Zo staat de noklijn haaks op de hoek van het hoekperceel en richt de achtergevel zich volledig naar de achterliggende velden (ZW- oriëntatie). Dit geeft  een  privacygevoel zowel naar de buren als voor de buren.

 

Compact!

Duurzaam!

Compact en duurzaam gaan hand in hand. Duurzaamheid start bij een compacte woning.

Compact = ecologie, compact naar grondVERBRUIK, compact naar energieVERBRUIK.

Maar ook: compact naar impact, visuele impact… geen visuele pollutie… laat het landschap zijn zoals het is, als een tuinhuisje…

 

Huisje!

Gewoon een huis, ge-WOON in een huis. Wonen in een huis.

Typische vorm van een huis, of toch niet, net iets anders, net iets meer in zijn context.

Plattegrond wordt doorsnede, doorsnede wordt plattegrond, snede is gevel.

2 gevels (punt vanaf de straat), 5 gevels (5-hoek), 6 gevels, want gevel voordeur (dus eigenlijk voorgevel) plooit om de hoek in de carport.

Zo staat de voorgevel eigenlijk echt letterlijk op de hoek – haaks op de ene straat en haaks op de andere straat.

En eigenlijk zijn er 7 gevels, want de twee dakvlakken zijn ook gevel, worden ook met hout bekleed.

Hier komen we terug bij compact en duurzaam… geen verloren ruimte, geen zolder met hoge plafonds, of geen berging onder dak, of geen stockage in de mooiste ruimte van het huis… neen, slapen en wassen doen we onder dak. De zolder is in de kelder.

PUBLICATIES

Victoire
Gewoon
het bouwen van een nieuwe woning
jaar2010
statusopgeleverd
teamIndra Janda i.s.m. Karolien Verstraeten & Nicolaes Devriendt, Arthur De Roover (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote
meer info
(ont)MASKERENmeer infoX
(ont)MASKEREN X
het inrichten van een werkplek in een loods
jaar2021
statusontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

(ont)MASKEREN
het inrichten van een werkplek in een loods
jaar2021
statusontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
G(renss)meer infoX
G(renss) X
het verbouwen van een bestaande woning
jaar2014-2017
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote

G(renss)
het verbouwen van een bestaande woning
jaar2014-2017
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote
LooDSDooS… in de tuinmeer infoX
LooDSDooS… in de tuin X
bouwen van een tuinkamer
jaar2021
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

LooDSDooS… in de tuin
bouwen van een tuinkamer
jaar2021
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
ge(LUIF)elmeer infoX
ge(LUIF)el X
het bouwen van een luifel
jaar2020-...
statusin aanvraag
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)

ge(LUIF)el
het bouwen van een luifel
jaar2020-...
statusin aanvraag
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)
tuinWERKPLEKmeer infoX
tuinWERKPLEK X
het verbouwen van een bestaande woning tot coworking plek
jaar2018-2019
statusniet uitgevoerd
teamAtelier Janda Vanderghote

tuinWERKPLEK
het verbouwen van een bestaande woning tot coworking plek
jaar2018-2019
statusniet uitgevoerd
teamAtelier Janda Vanderghote
TUINKEUKENmeer infoX
TUINKEUKEN X
het verbouwen van een rijwoning
jaar2020-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)

TUINKEUKEN
het verbouwen van een rijwoning
jaar2020-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)
SpatiOmeer infoX
SpatiO X
het verbouwen van een half open woning
jaar2021-...
statusontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

SpatiO
het verbouwen van een half open woning
jaar2021-...
statusontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
LoodsDoosmeer infoX
LoodsDoos X
het verbouwen van een loods
naar een ééngezinswoning in Gentbrugge
jaar2016-2018
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Abicon (stabiliteit)
fotoAlexander Meeus, Kaatje Verschoren, Sarah Van Hove

Een oude stoombrouwerij wordt omgebouwd naar een woning.

Het perceel maakt deel uit van een binnen­gebied dat volop in ontwikkeling is van een inbreidings­project met gezinswoningen. De shed­daken worden afgebroken. De bestaande beton­structuur wordt de blauwdruk van het nieuwe plan. Er ontwikkelt zich een nieuwe staal­structuur tussen de oude beton­structuur. De beton­structuur tekent zich als een potloodlijn tussen ‘oud’ én ‘nieuw’.

De aanwezige elementen vragen om een subtiele verweving van kwalitatieve ruimtes en eerlijke materialen die in dialoog gaan met de bestaande ruwe structuur. Ruwheid en verfijn­heid vormen een spanningsveld.

De nieuwe woning nestelt zich in de bestaande contouren van de loods. Zo krijgt de woning een grote buiten­ruimte aan de leef­ruimtes en een intieme tuin aan de meer private ruimtes. De gemeen­schappelijke tuin wordt de groene kern van de ganse site.

PUBLICATIES

A+ 288 The Housing Experiment
de standaard
Gentcement
HLN
Afasia
Archello
DeMorgen Magazine
Archdaily
feeling WONEN
tv PLUS
LoodsDoos
het verbouwen van een loods
naar een ééngezinswoning in Gentbrugge
jaar2016-2018
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Abicon (stabiliteit)
fotoAlexander Meeus, Kaatje Verschoren, Sarah Van Hove
meer info
p(B)ureaumeer infoX
p(B)ureau X
het bouwen van ons atelier
jaar2019-2020
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde, Atelier Janda Vanderghote

Werken in de tuin!

Denken in de tuin!

Een plek in de tuin!

Hier wordt bedacht… in de werkplek.

Aan de achterdeur van het woonhuis hangt een luifel. De luifel is een beschutte plek in de tuin.

Beschut tegen de zon, maar ook tegen de regen. Een plek in de tuin.

Achteraan in de tuin is terug een luifel in de tuin. De luifels staan haaks op elkaar met ertussen het groen. De 2 luifels kijken uit op het groen binnengebied. Hier kan je de seizoenen voelen.

Binnen én buiten. Leven én werken.

Onder de achterste luifel bevindt zich de werkplek.

De luifels zijn opgebouwd uit een lichte zwarte houten constructie. De houten structuur tekent elk uur een ander perspectief.

Grote ramen trekken de tuin binnenste buiten. Het buitenschrijnwerk is ook zwart hout.

Het geheel staat op een betonnen sokkel.

Binnen zijn de muren wit. Het plafond is in berk. Het centraal meubel in berk zorgt voor oriëntatie én herbergt de technieken.

De werkplek is een klein huis (tiny house). Werkplek wordt huis. Huis is werkplek, een werkhuis. Hier wordt gewerkt!

Na het werken kan hier compact gewoond worden, in het weekend, op latere leeftijd… levenslang wonen in de tuin.

PUBLICATIES

ABSoluut nr 21
p(B)ureau
het bouwen van ons atelier
jaar2019-2020
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde, Atelier Janda Vanderghote
meer info
p-bank staalmeer infoX
p-bank staal X
stalen zitbank voor buiten
jaar2018
statusin ontwikkeling
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote

p-bank staal
stalen zitbank voor buiten
jaar2018
statusin ontwikkeling
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote
om de tuin leidenmeer infoX
om de tuin leiden X
verbouwing van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

om de tuin leiden
verbouwing van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
keuken-EILANDmeer infoX
keuken-EILAND X
het verbouwen van een bestaande woning
statusniet uitgevoerd
teamAtelier Janda Vanderghote

keuken-EILAND
het verbouwen van een bestaande woning
statusniet uitgevoerd
teamAtelier Janda Vanderghote
P-(B)EDmeer infoX
P-(B)ED X
prototype van een bed
jaar2015
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote

P-(B)ED
prototype van een bed
jaar2015
teamAtelier Janda Vanderghote
fotoAtelier Janda Vanderghote
per G ‘ola’ EVELmeer infoX
per G ‘ola’ EVEL X
het verbouwen van een vrijstaande woning
jaar2020-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)

per G ‘ola’ EVEL
het verbouwen van een vrijstaande woning
jaar2020-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Stansoen (stabiliteit)
t(uin)huismeer infoX
t(uin)huis X
het bouwen van een tuinatelier
jaar2019-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoMarieke Guns

t(uin)huis
het bouwen van een tuinatelier
jaar2019-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoMarieke Guns
B(EIK) en DREEFmeer infoX
B(EIK) en DREEF X
het uitbreiden van een bestaande woning
jaar2016-2019
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote

B(EIK) en DREEF
het uitbreiden van een bestaande woning
jaar2016-2019
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote
Doorzonkeukenmeer infoX
Doorzonkeuken X
het verbouwen van een half open woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

Doorzonkeuken
het verbouwen van een half open woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
UITpakkenmeer infoX
UITpakken X
het verbouwen van een vrijstaande woning
jaar2019-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)

UITpakken
het verbouwen van een vrijstaande woning
jaar2019-...
statusin uitvoering
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
Huis Janusmeer infoX
Huis Janus X
het verbouwen van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

Huis Janus
het verbouwen van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote
B&B entrenousmeer infoX
B&B entrenous X
het verbouwen van een woning
met drie gastenkamers in Gent
jaar2015-2017
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde

Op slechts een steenworp afstand van het Citadelpark, ligt een bijzonder bed & breakfast “entrenous”. De historische woning werd verbouwd naar een woning met drie gastenkamers.
De voorgevel werd respectvol hersteld in zijn oude glorie. De binnenzijde werd grondig verbouwd, maar een link met de bestaande indeling of constructie is nooit veraf.
Oud en nieuw ontmoeten publiek en privaat. De nieuwe betonnen structuur vormt de krijtlijn van de oude afdruk. Kleine kamers worden opengeknipt met zichtbeton.

Robuuste en eerlijke materialen vormen de basis voor een stevig fundament. Niet enkel als drager van het gebouw, maar als drager voor alles wat het gebouw ooit nog moet kunnen zijn.
De private en publieke functie worden intensief verweven binnen de woning zonder een harde grens te creëren.

De opengewerkte achtergevel zorgt voor een heroriëntatie. Het houten buitenschrijnwerk hangt als een gordijn over de achtergevel en alterneert tussen open, halfopen en gesloten. De vide brengt buiten naar binnen en omarmt publiek en privaat.

Betonnen elementen creëren nieuwe perspectieven en vormen met hun ruwe robuuste karakter een tegenpool van het gepolijste betonnen tapijt op de vloeren. In de private ruimtes wordt dan weer een houten warme vloer voorzien. Het meubilair wikkelt zich als een blauwe mantel doorheen het huis en maakt alles tot één geheel.

PUBLICATIES

Gentcement (09.10.2018)
Afasia archzine (16.01.2019)
Archdaily (31.01.2019)
Domusweb (05.02.2019)
Subtilitas (08.02.2019)
Dezeen (18.02.2019)
ABSoluut (07.03.2019)
feeling WONEN
B&B entrenous
het verbouwen van een woning
met drie gastenkamers in Gent
jaar2015-2017
statusopgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Pascal De Munck (stabiliteit)
fotoTim Van de Velde
meer info
thuistuinhuismeer infoX
thuistuinhuis X
studie voor prefab tuinhuis
jaar2021
statusin ontwikkeling
teamAtelier Janda Vanderghote, Valluma

thuistuinhuis
studie voor prefab tuinhuis
jaar2021
statusin ontwikkeling
teamAtelier Janda Vanderghote, Valluma
GEHUISmeer infoX
GEHUIS X
nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning
jaar2017-2019
statusOpgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Mouton (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote

GEHUIS
nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning
jaar2017-2019
statusOpgeleverd
teamAtelier Janda Vanderghote, Mouton (stabiliteit)
fotoAtelier Janda Vanderghote
Huis met schommelmeer infoX
Huis met schommel X
het verbouwen van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote

Huis met schommel
het verbouwen van een woning
jaar2021-...
statusvoorontwerp
teamAtelier Janda Vanderghote